Scotoceşte-mi blogul!

joi, 4 februarie 2010

Salvaţi mănăstirea Plăviceni!

Recent,un cititor de-al nostru căruia îi mulţumim, ne-a semnalat că asemenea Curţii Bălăcenilor, un alt monument şi lăcaş de cult de pe raza judeţului nostru reclamă o intervenţie rapidă vizând refacerea si resaurarea picturilor existente aici: este vorba de Mănăstirea Plăviceni (Alunisul), care este situată în arealul comunei Plopii Slăviteşti.
Schitul este ctitorit de marele vornic Dragomir de Plăviceni, în timpul domniei lui Matei Basarab, între anii 1646-1649.
Mănăstirea se află într-un amplu proces de organizare, cu noua obşte de călugări, şi are hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril".
Biserica este pictată în 1815 şi se află într-o avansată stare de ruină ca si întreg ansamblul ce se compune din biserică, impunătorul turn clopotniţă, casa stăreţiei, 2 rânduri de chilii, zidurile de apărare.
Mânăstirea este aşezată într-un cadru natural încântător, în lunca Oltului, printre păduri impunatoare.
Datorită izolării amplasamentului şi părăsirii ei după anii '50, mânăstirea a intrat într-un lent dar necruţător proces de degradare, la care a contribuit din păcate şi lipsa de interes a localnicilor. Grăitoare în acest sens sunt imaginile care le prezentăm , când ansamblul devenise sălaşul vitelor din satele învecinate.
Lucrările de reconstructie au început. Mănastirea Plaviceni trebuie să renască. Si asta, numai cu ajutorul dumneavoastră! De altfel, puteţi ajuta la reconstrucţia acestui lăcaş prin donaţiile dumneavoastră. Dar şi prin implicarea factorilor de decizie de la nivelul judeţului. Ne aude cineva?!...

Niciun comentariu: