SOARTA VIITOARE A ROMÂNIEI SE POATE DECIDE LA CONGRESUL PSD
Poate pentru mulţi dintre dumneavoastră convingerea "decretată" în titlu vi se pare, cel puţin hazardată, sau chiar lipsită de substanţă. Drept pentru care, încercând să fiu cât mai obiectiv, am să încerc să mă explic: mai întâi de toate, trebuie să precizez că recentul rezultat înregistrat la alegerile Prezindenţiale au arătat cu, sau fără voia unora dintre noi, un trend al viitoarelor opţiuni electorale din România; şi anume că electoratul nostru, din ce în ce mai mult, preferă o schimbare în actul de guvernare, mizând pe eşicherul politic de stânga. Este drept, acest trend a fost dat nu numai de guvernările cel puţin nemulţumitoare de care a dat dovadă "dreapta românească" dar, să fim obiectivi, aceste guvernări au avut neşansa de a se confrunta şi cu o situaţie economico-socială la nivel macro, nicidecum favoarabilă. Criza economică internaţională care a generat o situaţie socio-economică instabilă a dus, inevitabil, la măsuri nepopulare şi din păcate, va mai duce în continuare la luarea de decizii menite să nemulţumească partenerii sociali. Mai mult decât atât, este o regulă nescrisă: orice partid, de-alungul perioadei aflat la putere, i se erodează imaginea. Şi ca un făcut, pentru actualul partid de guvernământ, la viitoarele alegeri pentru prima funcţie în stat nu se mai poate bucura de intrarea în competiţie a "omului-locomotivă" Traian Băsescu. Şi ce este cel mai delicat pentru PDL, la viitoarele alegeri nu cred că poate scoate în faţă un alt ..."Traia Băsescu", aşa cum nici PSD nu a reuşit să aducă în faţa electoratului un alt ..."Ion Iliescu". Şi s-a văzut rezultatul!
Drept urmare, toate aceste argumente aduse în sprijinul afirmaţiei făcute în titlul materialului, mă determină să cred cu convingere că cel care va obţine - reţineţi termenul -, funcţia de preşedinte al PSD la Congres va fi, indiscutabil, viitorul şef al statului. Şi lucrul acesta nu ne este deloc indiferent. De la Ion Iliescu, România n-a mai dovedit că este un factor de echilibru pentru cele două superputeri mondiale, SUA şi Rusia. Că ne convine sau nu, realismul ne obligă să nu neglijăm relaţia cu partenerii din răsărit. Poziţia geo-strategică ne impune acest lucru, chit că suntem membri NATO.
Ca urmare, miza pe cel care va deveni primul om în PSD, devine tot mai importantă.
Care va fi câştigătorul, vom lua la cunoştinţă în circa două săptămâni. Dar nu asta este cel mai important. Important este ca înşişi militanţii PSD care vor avea rol de delegaţi cu drept de vot la Congres, să realizeze pe deplin importanţa viitorului act al votării, întrucât dincolo de alegerea noului preşedinte al PSD, s-ar putea să fie ales viitorul şef al statului român. Şi nu este puţin acest lucru...
3 comentarii:
Convingere clară pentru ideologia de stânga, previziune corect argumentată, la care subsciu, iată câteva din reperele cu care autorul incită la lectura materialului. Păcat că nu a avansat şi un nume în care, evident, crede.
Domnule profesor, mulţumesc pentru apreciere. Cât priveşte numele în care cred cu adevărat, am încercat decât să-l ...sugerez. Poate că am reuşit, poate că nu; aşa că îl dezvălui cu convigerea că acesta va fi noul preşedintele al PSD şi, de ce nu, viitorul şef al Statului, în persoana lui Adrian Năstase.
Din punctul meu de vedere, imaginea lui Năstase este compromisă, dar valoarea nu îi poate fi ştirbită de niciun organ al statului.
Câtă vreme în PSD se află oameni ca Vanghelie, nu te mai poţi aştepta la vreo reformă în cadrul acestui partid. Totuşi, eu îi acord mai multe şanse să câştige preşedinţia PSD, lui Diaconescu.
Trimiteți un comentariu