Scotoceşte-mi blogul!

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

S.O.S. - Salvaţi monumentele istorice din nordul judeţului Teleorman!

Pe o rază ce nu depăşeşte o sută de km, cernoziomul din nordul judeţului Teleorman adăposteşte importante vestigii istorice şi culturale unice pentru această zonă a ţării. Ca într-un arc de cerc imaginar, întâlnim Salcia cu Casa memorială "Zaharia Stancu", iar puţin mai la nord, Dideştiul lui Galaction, Siliştea-Gumeşti a lui Marin Preda, dar şi Balaciul lui Constantin Aga Bălăceanu. Spre nord-vest, la "o aruncătură de băţ", cum s-ar spune, Tătărăştii de Sus, localitate pe teritoriul căreia se regăsesc ruinele "Curţii Bălăcenilor", monument istoric din sec XVIII.
Despre acest fapt a luat la cunoştinţă şi fostul ministru al Culturii, academicianul Răzvan Teodorescu, în timpul unei vizite în această zonă a judeţului nostru, în timpul guvernării PSD. La acea vreme, ministrul Teodorescu şi prefectul de atunci şi de acum al judeţului, Teodor Niţulescu, promiteau reprezentanţilor administraţiei publice locale, dar şi jurnaliştilor care i-au însoţit pe cei doi că "în cîţiva ani acest itinerariu va intra într-un circuit cultural naţional", ceea ce implica de la sine conservarea monumentelor istorice existente în zonă.
Au trecut de atunci două guvernări, iar monumentele istorice la care se făcea referire au rămas în acelaşi stadiu de degradare, poate chiar mai accentuat! Imaginile care vi le prezentăm grăiesc de la sine şi reclamă o intervenţie rapidă privind conservarea şi redarea circuitului turistic naţional a acestor adevărate comori ale istoriei noastre naţionale.

3 comentarii:

Anonim spunea...

De toată lauda abordarea de către autor a unui asemenea subiect, care ar trebui să redeschidă ochii autorităţilor asupra ruinelor...culturii teleormănene. Marian Amuza pune degetul pe o rană pe care niciun "venetic" din fruntea culturii teleormănene n-a reuşit s-o anestezieze măcar, dar-mi-te s-o mai şi vindece. Promisiuni...cu carul, cum îşi duce şi măgarul samarul. Alo ! Cultura vă deranjează, pare să lanseze gazetarul Amuza sloganul de trezire către cei cu atribuţii în domeniu.

Anonim spunea...

Indiciu:Mănăstirea Plăviceni!Felicitari pentru ruinele Bălăcenilor.

Marian Amuza spunea...

Multumesc pentru aprecieri. După cum aţi constatat, am luat în considerare indiciul dumneavoastră!