Scotoceşte-mi blogul!

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

VERDE-N FAŢĂ

De unde nu este, nici Dumnezeu nu cere!”

Recent, rasfoind presa noastră cea de toata zilele şi de toate nopţile, nu mică mi-a fost mirarea când într-un colţ de pagină a unei publicaţii de cancan, mi-a fost dat sa văd stipulat un titlu de interviu cu trimitere în pagina a treia realizat de un anume redactor al carui nume nu spune mare lucru pentru istoria presei româneşti cu un reputat confrate din domeniul audio vizualului. Titlul, unul incitant, te determină, vrând-nevrând, să nu laşi neobservată trecerea în revistă a acelei discuţii imortalizate pe „hîrtie gabenă fără culoare politică”, parafazînd un dicton la modă prin anii 95 atunci când se făcea referire la cotidianul „Cronica română”.
Dacă numele redactorului nu-l fac public datorită faptului că el nu spune nimic-cel puţin deocamdată-, al intervievatului, actualmente VIP , nu-l consemnez dintr-o raţiune cât se poate de simplă, dar nicidecum simplistă: mi-e jenă şi milă în acelaş timp de bietul aşa-zis „reputat om de televiziune”.
Ce mai tura-vura, individul, care actualmente nu prea mai „umple” sticla cu prezenţa-i de justiţiar format într-o anumită şcolală şi ştie el care, a avut nesimţirea crasă să precizeze „pentru selectul public cititor al publicaţiei...” că cea mai „neagră periadă din viaţa sa de „important om de televiziune” şi-a petrecut-o în „defunctul Tele 7 abc”. Bravo coane, că ai scos pe guriţa ta plină de abjecţii o astfel de idioţenie! Abia te aşteptam la interval. De fapt nu mă miră; caracterul tău, ani de-a rândul a fost unul, cel puţin discutabil...
Dar să revin la „perioada neagră din viaţa sa de om de televiziune”: acest individ, prin anii de graţie 98-99, odată cu „dezertarea” în masă a „echipei Radu Coşarcă” pentru banii puşi la bătaie de grupul INTACT, acesta a luat drumul TVR, nefiind introdus de Coşarcă în echipa dezertorilor plecaţi în Antena1. Ce aport a avut el în postul public de televiziune unde a adăstat, cum se spune în popor „de la culesul porumbului până la tăiatul cocenilor”, nu comentez. Însă, un gest al său făcut în dispreţ faţă de oamenii care i-au acordat încredere şi l-au format ca jurnalist în Tele7abc, spune mult despre caracteul acestui „important om de televiziune”. Acesta, la plecare în postul public, a luat cu el întreaga arhivă tv din postul Tele7abc dedicată activităţii Ministerului de Interne, ignorând nu numai bunul simţ, dar şi bătându-şi joc de munca oamenilor care au pus la punct această arhivă-operatori de imagine, sunetişti, regizori de montaj şi arhivist! Să nu mai spunem că zecile de ore de imagini imortalizate pe banda video erau proprietatea postului din Calea Victoriei şi, nicidecum, al celui din Pangratti!
A doua zi, cînd m-am prezentat la program, i-am cerut arhivistului, nimeni altul decât mama reputatului coleg Vlad Petreanu de la Antena1, doamna Maria Petreanu, să trecem în revistă arhiva MI, deoarece urma să trimit la Comandamentul Jandarmeriei un reporter să realizeze un material legat de comemorarea victimelor macelului de la Otopeni din zilele Revoluţiei.
Stupoare! În arhivă nu numai ca nu am mai gasit imaginile de care aveam nevoie ; întreaga arhivă dedicată activităţii MI dispăruse fără urmă! Luni bune mi-au trebuit după aceea ca împreună cu regizorul de montaj Adriana Stoiniceanu si arhivistul Maria Petreanu să reconstruim această secţiune. Cât despre dispariţia acelei arhive, pur întâmplător, am aflat peste ceva vreme că ar exista în TVR, graţie „muncii neostoite a unui important om de televiziune”.
Acesta este caracterul celui care acum cu dispreţ vorbeşte în termeni batjocoritori despre un post de televiziune care l-a „adunat” de pe stradă şi l-a făcut vedetă „pe sticlă”. „Bine că a murit, zice individul, făcând referire la închiderea postului Tele7 abc, că altfel aveam să asistăm la o telenovelă media grotească!”.
Domnule VIP, Tele 7 abc continuă să existe prin cei care au ieşit de pe băncile acestei adevărate şcoli de televiziune făcându-i cinste astăzi prin prestaţiile lor în audio-vizual!... Dar tu nu ai caracter şi, mai mult decât atât, nici minte nu prea ai. Vorba aceea: „De unde nu este, nici Dumnezeu nu cere!” Cât despre tine ca personaj, numai de bine!... Apropo: am răspuns astfel mai multor foşti telespectatori ai postului din Calea Victoriei care m-au întrebat ce s-a ales de arhiva Tele7abc după desfiinţarea postului. Ea a fost „ridicată”, în timp, de redactori „isteţi” ajunşi prin curţile altor posturi tv.

Niciun comentariu: